MISS INDIAN WORLD: TASHINA RED HAWK

Miss Indian World Tashina Red Hawk

Op de avond van zaterdag 30 april 2022 werd voor een uitverkochte zaal van ongeveer 4000 mensen Tashina Red Hawk (Sicangu Lakota) gekroond tot Miss Indian World 2022-2023 op de Gathering of Nations Powwow in Albuquerque New Mexico, USA. De laatste keer dat er een Miss Indian World werd gekroond was in 2019 op de laatste live powwow van Gathering of Nations.

Als een lid van de Rosebud Sioux Tribe was Tashina Red Hawk 1 van de 23 deelnemers strijdend voor de prestigieuze titel.
Tashina is 18 jaar oud en de dochter van Shane en Noelle Red Hawk, Tashina maakte grote indruk op alle juryleden gedurende de gehele competitie die verspreid over vier dagen plaatsvond. Naast de titel Miss Indian World heeft Tashina prijzen gekregen voor  beste essay en het beste persoonlijk interview.

Als haar traditionele talent presenteerde zij de “Lakota manier van Leven” door het zingen van een Traditioneel Lakota lied en sprak zij over de Lakota kralen bewerking en paardencultuur en deed zij een pijl en boog demonstratie.

Gedurende het hele jaar dat zij de titel draagt, zal Tashina een cultureel goodwill ambassadeur zijn en zal zij streven om bewustzijn te creëren over de kracht en de volharding van de Native Americans en Inheemse volken van Amerika.

Tashina groeide op in de Old Ring Thunder gemeenschap, gelegen langs de Little White River op het Rosebud Reservaat in Zuid-Dakota. Haar Lakota naam is Anpetu Yuonihan Win (Eert de Dag Vrouw). Zij is dochter en kleindochter van een lange reeks Lakota Chiefs en vrouwelijke krijgers. Zij koestert de nalatenschap van kracht van haar Lakota cultuur, spiritualiteit en de manier van leven.

Haar vader Shane heeft gediend in de Amerikaanse luchtmacht en haar moeder Noella is een mentor op een middelbare school. Tashina is dankbaar dat haar ouders haar respect, geduld, compassie en het dienen van haar gemeenschap hebben geleerd, waaronder ook het belang van een drugs- en alcoholvrije en gezonde manier van leven. Powwows zijn altijd een groot onderdeel geweest in het leven van de familie Red Hawk. Zij reisden naar vele powwows als zangers en dasers.

Naast haar ouders was ook haar overleden grootmoeder Viola Good Voice een grote en goede invloed voor Tashina. Viola Goodvoice was zangeres en componist van traditionele en ceremoniële liederen voor de zonnedans: liederen die vandaag de dag nog steeds worden gezongen.
Kortom: Tashina is een doelgerichte jongedame. Ze is nog maar net klaar met haar middelbare schoolopleiding (mei 2021). Inmiddels heeft ze een koffiezaak. Daarnaast verdiende ze meerdere tribal royalty titels, doet ze vrijwilligerswerk en werk bij de National 4H Youth in Action en wordt ze erkend als jeugdvertegenwoordiger van haar volk.

Als fanatiek paardenmeisje heeft Tashina daarnaast een aantal eigen paarden, die allemaal een Lakota naam hebben. In 2022 is ze samen met haar vlaggen-, parade- en werkpaard Tokata voor de 2e keer prijswinnaar geworden in de Horse & Rider Regalia Parade op de Gathering of Nations in Albuquerque New Mexico, USA.

In de herfst van 2022 is Tashina begonnen aan haar eerstejaars studie Diergeneeskunde op de South Dakota State University. Ze wil dierenarts worden om te kunnen teruggeven en dieren te beschermen. Ze koos dit vak geïnspireerd door de geneeskundige capaciteiten van de ‘heilige dierenwereld’.

Als Miss Indian World zal één van de standpunten waar ze zich sterk voor maakt de inheemse jeugd te versterken in hun culturele identiteit en het opnieuw ontsteken van de culturele trots en het promoten van onderwijs.

Tashina weet nog dat ze als 9 jarig meisje gevraagd werd om de Sacred Pipe te dragen bij de Looking White Sundance in de Black Pipe gemeenschap. Op het moment dat de pijp te zwaar werd kreeg ze het advies om de pijp te zien als representatie van het gewicht van het volk. Vandaag de dag haalt zij kracht uit dat advies om door te gaan met haar inzet voor haar Oyate(volk) en met deze zelfde inzet zal zij haar jaar als Miss Indian World dienen en alle Native Amerikanen en Inheemse Volken representeren.

De Miss Indian World Pageant

De Miss Indian World Pageant vind sinds de oprichting in 1984 elk jaar plaats op ’s werelds grootste powwow: Gathering of Nations in Albuquerque, New Mexico, USA. Jonge Amerikaans Indiaanse vrouwen in de leeftijd tussen 18 en 25 jaar komen vanuit alle regio’s van USA en Canada om hun stam te vertegenwoordigen in deze competitie en strijden voor de felbegeerde kroon.

Het doel van de competitie is om jonge native vrouwen een kans te geven om hun stammen, tradities en hun cultuur te delen en te vertegenwoordigen, waarbij zij dienen als cultureel ambassadeur voor de hele Native American Gemeenschap. De deelnemers moeten diepgaande kennis hebben van hun stam, de tradities, de geschiedenis, hun voorouders en cultuur hebben. Gedurende de competitie verzamelen zij punten voor hun essays, persoonlijke interview, spreken in het openbaar, dans en een traditioneel talent.
De deelnemers moeten native of inheems zijn (van Amerikaanse of Canadese afkomst). Ze moeten single zijn, geen kinderen hebben en nooit getrouwd geweest zijn. Naast de titel van Miss Indian World zijn er in alle categorieën prijzen te winnen op basis van de gehaalde punten.

De volgende vrouwen zijn ook geëerd gedurende de Kroning:

1st runner up: Cordelia Falls Down, Crow Tribe/United Keetoowah Band, Crow Agency Band
2nd runner up: Chante Speidel, Swampy Cree/Hunkpapa Lakota, Saskatoon, Saskatchewan Canada

Public speaking Award: Autumn Dawn Mc Millan, Mississipe Band of Coctaw Indians, Philidelphia
Traditional Talent Award: Ontaria Ariwite, Shoshone Bannock/Northern Ute/Ute Mountain Ute Tribe, Fort Hall Idaho

Best Dancer Award: Chante Speidel, Swampy Cree/Hunkpapa Lakota, Saskatoon, Saskatchewan Canada

Miss Congeniality: Ontaria Ariwite, Shoshone Bannock/Northern Ute/Ute Mountain Ute Tribe, Fort Hall Idaho

De Gathering of Nations stelt dat de titel van Miss Indian World altijd een distinctief deel zal uitmaken van de Gathering of Nations.