NATIVE AMERICAN CULTURE HAL

Ook aankomende editie vindt je bij ons weer de cultuurhal waar de authentieke Native Americans hun powwow-dansen laten zien.
Verder is de hal gevuld met winkeltjes met échte indiaanse artikelen, boeken over indianen, tipis, en nog veel meer…

nativehall_bob

Hoe het begon…

In 1993 haalde Bob de Jong de eerste Native Americans naar Nederland. Niet alleen voor de Western Experience, maar ook voor een theatertour.
De groep die Bob naar Nederland haalde heette de First Nations Dance Company, opgericht door Richard Donaghey.

Een Powwow is een culturele bijeenkomst waar de Noord Amerikaanse identiteit  wordt gevierd. Tijdens een Powwow komen leden van verschillende stammen bij elkaar om samen te dansen, muziek te maken en om oude vrienden te ontmoeten. Sinds het einde van de vorige eeuw is de populariteit van de Pow Wow flink toegenomen, er vinden er duizenden per jaar plaats.  Publiek is daarbij welkom, maar toch mag een Powwow niet worden beschouwd als een commerciële gebeurtenis en ook niet als puur entertainment. Het karakter van een Pow Wow wordt vooral bepaald door de spirituele en sociale betekenis die dit evenement heeft voor de Native Americans.

Wat we u bij de Western Experience willen laten zien zijn de Powwow dansen in verschillende onderdelen. We kunnen u niet alles laten zien, maar we proberen met een zo divers mogelijk programma te komen.

MISS INDIAN WORLD OP DE WESTERN EXPERIENCE 2023

De aankomende editie van de Western Experience komt Tashina Red Hawk van de Sicangu Lakota met de Western Experience Dancers naar Nederland. Tashina Red Hawk werd tijdens de Gathering of Nations Powwow in Albuquerque in het voorjaar gekroond tot Miss Indian World.

Zij was één van de 23 deelnemers die meedongen naar deze prestigieuze titel. Let wel: de Miss Indian World verkiezing is absoluut geen ‘schoonheidswedstrijd’ of ‘beauty pageant’ zoals ze dat noemen in de VS. Het gaat om de kennis van de verschillende volken, de gemeenschap, de geschiedenis en cultuur. De deelnemers schrijven essays, geven interviews, presenteren hun eigen unieke talenten en krijgen daar punten voor van de juryleden.

Tashina kreeg awards voor het beste essay en het beste persoonlijke interview. Als traditionele talenten presenteerde ze zichzelf met een traditioneel Lakota lied, sprak zij over de kralenbewerking en de paardencultuur van de Lakota en deed zij een demonstratie pijl en boog schieten. De 18 jarige werd daarmee tot Miss Indian World benoemd.

De verkiezing – jaarlijks gehouden tijdens de Gathering of Nations Powwow in Albuquerque (de grootste powwow van de USA) – heeft als doel om jonge Native American vrouwen de kans te geven hun stammen, tradities en cultuur te vertegenwoordigen. De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 18 en 25 jaar en zij zijn afkomstig uit de USA en Canada.

socials_natives

DE ROL VAN MISS INDIAN WORLD

Miss Indian World staat symbool voor de trots en waardigheid en eer van Native Amerikaanse vrouwen en dient als cultureel goodwill ambassadeur voor Native Amerikanen en Inheemse Volken.

Het Miss Indian World Platform:

  • De kracht en volharding van Native Amerikanen en Inheemse Volken door globale culturele identiteit en diversiteit
  • Het brengen van historisch en hedendaags bewustzijn in de moderne samenleving
  • Het promoten van de Gathering of Nations Powwow gestart in 1983 en het wegnemen van oude stereotypes over de Native Amerikanen en Inheemse        Volken.
  • Wat is een Powwow; de Powwow cirkel en protocol zijn een heilig intertribaal evenement dat alle Native Amerikanen en Inheemse Volken samenbrengt door zang, dans en levensstijl. En degene die oprechte interesse hebben over de verschillende tradities, verschillend per stam, en de Powwow en levenslessen met hen te delen, deze levenslessen worden door de ouderen aan de jongeren geleerd.

GATHERING OF NATIONS

De Gathering of Nations worden jaarlijks gehouden in april en gezien als het meest prominente, populaire en legendarische Native evenement in Noord Amerika.

In al die jaren zijn er tienduizenden mensen en meer dan 750 stammen vanuit USA, Canada en van rond de wereld op dit evenement geweest. Gathering of Nations streeft ernaar om een culturele, spirituele en vermakelijke ervaring te zijn voor allen. Het 3 daagse evenement bestaat uit meer dan 3000 traditionele Native Amerikaanse powwow zangers en dansers die strijden voor prijzen in verschillende categorieen van zang en dans.

Naast Tashina Red Hawk komen er nog meer Native Americans naar de Western Experience, waaronder Fernando Cellicion en Kevin Connywerdy.

fernando
Fernando Cellicion is welbekend bij de bezoekers van de Western Experience als een drummer, zanger én fluitspeler van de Western Experience Native Dancers. Ook aankomende editie zal hij deze taak met verve vervullen. Fernando is internationaal bekend als Native Amerikaanse fluitspeler en zanger en heeft 14 albums uitgebracht. Hij heeft de wereld rondgereisd met de Cellicion Zuni Dansers, waarover hij de leiding heeft én hij is de oprichter van de Zuni Southern Drum.
In 2012 heeft de staat van New Mexico hem als cultureel ambassadeur benoemd en geëerd voor zijn uitstekende culturele prestaties en het artistiek leiderschap met zijn culturele reizen, voor zijn internationale reputatie als artiest en door zijn educatieve bijdrage zowel lokaal als wereldwijd.
Fernando is een award winnende muzikant en heeft al twee keer een lifetime achievement award gekregen. De meest recente Award is de Lifetime Platinum Award van de commissie van New Mexico Music voor zijn bijdragen aan het Native Amerikaanse genre. Hij is benoemd tot een legende van de muziek van New Mexico.
Natuurlijk komt ook de groepsleider van de Western Experience Native Dancers weer mee voor de editie 2023. Kevin Connywerdy is een Fancy Dancer, Hoop Dancer en een powwow MC of presentator. Daarnaast is hij een Native American artiest en traditioneel kunstenaar en danser van de Comanche en Kiowa Nations. Hij is het meest bekend om zijn traditionele Native Featherwork en beadwork (kralen). Zijn creaties vinden vaak de weg naar musea en naar privé collecties.
Kevin vergaarde zijn kennis door het observeren en luisteren naar de ‘Elders’. Zijn kennis en talenten deelt hij regelmatig met anderen, bijvoorbeeld als hij bij de State Arts Council of Oklahoma als artiest optreedt met zijn groep de Oklahoma Fancy Dancers.
Kevin strijdt op wereldniveau – nationaal en internationaal – op vele powwows op als Fancy War Dancer. Daarnaast staat hij ook bekend om zijn vertolkingen van de Eagle Dance, de Shield Dance en de Hoopdance, waarbij hij derde werd bij de wereldkampioenschappen.
Zijn dansen brachten hem al de hele wereld over, met tournees door Europa en Azië. Ook was hij te zien in de tv-serie Walker Texas Ranger en in de films Naturally Native en The Alamo.
Kevin zet zich ervoor in om zijn kennis door te geven via de American Indian culturele opleiding in de klaslokalen van Oklahoma. Hij is tevens regisseur van het Four Winds Intertribal Treatment Programma waarbij hij jongeren lesgeeft in traditionele kunst en manier van leven. Zijn doel is de mensen te onderwijzen, maar ook te onderhouden met zijn kennis van de Indiaanse cultuur uit het verleden, het heden en de toekomst.
kevin
kenny
Kenny Donaghey komt deze editie wederom naar de Western Experience! Kenny is de zoon van Richard Donaghey, de oprichter van de Original First Nations Dance Company, de dansgroep waarmee het allemaal begon op de Western Experience en met deze groep heeft hij vanaf zijn 12e heel de wereld overgereisd en landen bezocht zoals China, Algerije, Turkije en vele Europese landen.
Kenny is van de Caddo Nation van Oklahoma en van de Navajo en Delaware Nations.
Kenny reist door heel Amerika en Canada om mee te dansen op wedstrijd powwows. Kenny woont met zijn gezin in het Noordwesten van New Mexico, hij is de vader van 3 kinderen Colby, Gracie en Ria zijn kinderen zijn ook allemaal powwowdansers. Hij kijkt ernaar uit om weer deel te nemen aan de Western Experience om voor en met u, het publiek, te dansen.

Carol Melting Tallow is een erkend lid van de Blood Tribe uit Standoff, Alberta Canada.

Carol is een wereldkampioen Fancy Shawl danser, een multigetalenteerd modeontwerpster en liefhebbende moeder van haar 16 jaar oude zoon Xavier “Holy River Boy”. Ze is onderweg om haar Master’s Degree te halen in Onderwijs en Fijne Kunsten.

Carol hoort bij de Fish Eater clan en Blackfoot Beaver Bundle society. Carol reist over de hele wereld om mensen te leren over de Native Amerikaanse cultuur doormiddel van Native dansen en voorkomen en trekt hiermee de interesse van mensen om te leren over haar connectie met het Blackfoot verleden.  “Dansen, zingen en het drummen zijn het hart van de Native Amerikaanse waardes en tradities”.

carol1

Dit jaar komt Miss Indian World naar de Western Experience, zij word op haar reizen altijd bijgestaan door een chaperonne, de chaperonne van dit jaar is Melonie Mathews.

Melonie Mathews is een van de Co-Directors van de Gathering of Nations ltd. en de programmacoördinator van het Miss Indian World Pageant. Melonie stamt af van de Santa Clara Pueblo in New Mexico USA en is afgestudeerd aan de Universiteit van New Mexico en de Liberty Universiteit in Lynchburg Virginia in rechten.

In een van haar vele rollen binnen de Gathering of Nations heeft ze een Grammy Award winnend album gecoproduceerd in 2011 en dat album won Best Native American Music Album en maakte ze deel uit van het productieteam dat 3 Native American Music Awards en een New Mexico Music Award heeft gewonnen.

Ook heeft Melonie de Native American Forty under Forty Award gewonnen, gegeven door het National Centre for American Indian Enterprise Development, voor haar werk met het Miss Indian World Program, wat jonge Native Amerikaanse vrouwen voorziet van een bijzondere ervaring en platform door leiderschap en ambassadeurschap.

De Miss Indian World Pageant is het grootste en meest prestigeuze, cultureel pageant voor Native Amerikaanse jonge vrouwen, het is een programma van de Gathering of Nations organisatie die ook de jaarlijkse Gathering of Nations Powwow produceert.

De Gathering of Nations Powwow is het grootste Native Amerikaans Cultureel festival in de wereld, jaarlijks komen er zo’n 80.000 mensen van meer dan 500 stammen vanuit de USA, Canada en Indigenous volken van over de hele wereld.

Dit jaar komt Miss Indian World naar de Western Experience, naast haar Chaperonne (Melonie Mathews) brengt zij ook een vertegenwoordiger mee van de Gathering of Nations nl. Beulah Sunrise.

Beulah is van de Diné (Navajo) and Kewa (Santo Domingo Pueblo) stammen en woont in Albuquerque, New Mexico. Ze is een 4e generatie Navajo weefster, een traditionele kunstvorm die van haar grootmoeders op haar is overgedragen.

Ze is op dit moment maker-producer-gastvrouw van twee Native muziekprogramma’s nl. Native Music Hours op KANWfm radio en de Gathering of Nations Internet Radio. Ze is ook al jarenlang lid van het Miss Indian World Committee en presenteert zij op de Gathering of Nations powwow.

3ecd60ae-a607-4dc9-8e00-8913f28df84a